Wyspy Kanaryjskie - Travelon.pl Wyspy Kanaryjskie - Travelon.pl Wyspy Kanaryjskie - Travelon.pl Wyspy Kanaryjskie - Travelon.pl

Wyspy Kanaryjskie - Wyżywienie

(Strony) > > > Wyżywienie

Atrakcją Wysp Kanaryjskich jest nie tylko słoneczna pogoda, przyjemna kąpiel i zróżnicowana przyroda, ale także wyśmienita kuchnia.

Na wyspach jest dużo restauracji, które oferują miejscowe specjały oraz dania prawie ze wszystkich stron świata. Często możemy trafić na kuchnię włoską, francuską lub orientalną. Znajdziemy tutaj też dużo punktów oferujących Fast Food, z ulubionym Mc Donald’sem.

Jeżeli chcemy spróbować dania z kuchni kanaryjskiej, to należy wybrać restauracje w głębi wyspy. Warto spróbować owoce morza w tzw. „marisquería“. Ceny w restauracjach są bardzo zróżnicowane. Dobrze, gdy zjemy za 5 Euro ale często w restauracji będzie to nas kosztowało 40 Euro i więcej. W lepszych restauracjach możemy zapłacić kartą, chociaż zawsze warto o taką możliwość zapytać wcześniej kelnera. Napiwek nie jest włączony do ceny, więc warto dodać kelnerowi do rachunku dziesięć procent więcej.

Na wybrzeżu jest dużo barów, w których można tanio i dobrze zjeść oraz popić Sangrią. Tani i pożywny obiad można zjeść, korzystając z oferty menu „el dia“, która zawiera starter, główne danie, deser, a często także napój.

Można powiedzieć, iż miejscowa kuchnia jest podobna do śródziemnomorskiej i uważana jest za zdrową. Charakterystycznymi składnikami miejscowej kuchni są m.in.: czosnek, dobrej jakości oliwa, świeże warzywa, sery i rośliny strączkowe. Nie możemy zapominać o rybach, które są ważnym elementem miejscowej kuchni. Najpopularniejsze jest mięso kozie i jagnięcina, ale w ostatnim okresie do ulubionych należy także drób.

Jeżeli będziemy próbować miejscowych specjałów, to z całą pewnością natrafimy na sos mojo, który ma różne barwy i smaki. Głównymi jego składnikami są: czosnek, olej, ocet oraz dodawany ser, migdały lub avokado. Najczęścicie ten sos dodaje się do „papas arrugadas”, słonych ziemniaków „w mundurkach”.

Narodowym daniem „Kanarów” jest marynowany królik, który najpierw jest pieczony, a w końcowej fazie polewany winem. Podaje się go z ziemniakami gotowanymi w wodzie morskiej. Do innych specjałów należy zupa rybna z szafranem „sopa de pescado”, podawana ze świeżym pieczywem oraz ziemniakami.

Podobnie jak klimatem i krajobrazem, także poszczególne wyspy różnią się specjałami miejscowej kuchni. Na Grand Canarii, Lanzarote, Fuerteventurze lub Tenerife, La Gomer, La Palmie czy wyspie El Hierro, czyli na całym archipelagu Wsyp Kanaryjskich, natrafimy na typowe danie dla każdego regionu.

Podobnie jak w krajach południowych, także tutaj godziny podawania posiłków nieco się różnią od zwyczaju europejskiego. Obiad zwykle spożywa się w godzinach 14-15, a kolację znacznie później. Wieczorem można zajść do gospody lub w barze spróbować ulubione w całej Hiszpanii tapas.

Najnowsze informacje...

20.04.2012 Jean de Béthencourt
02.09.2010 Kanaryjski dialekt
04.02.2010 Manolo Blahnik

Ostatnio na forum...

15.04.2012 Biuro Podróży
10.04.2012 wymarzony urlop
10.04.2012 wyspy kanaryjskie polskie biuro
13.12.2011 która wyspa?
21.07.2011 Zakwaterowanie

Najnowsze zdjęcia...

Tenerife
Lanzarote
Gran Canaria
nad powierzchni
widok